撈撈圖集(20170428UPDATE)

又有新圖~(..sor..多手多按了一下....咁呀推 post 之外說些什麼吧。)

好奇問大家,其實大家除港式漫畫(天下,龍虎門)之外的香港漫畫有多少留意?
有冇睇例如 利志達 小克 Stella So 文地貓 咳神 等人的作品?
對他們的觀感又如何?

引用:
原帖由 卓翹LOOOOS 於 2013-2-3 11:31 PM 發表
又有新圖~(..sor..多手多按了一下....咁呀推 post 之外說些什麼吧。)

好奇問大家,其實大家除港式漫畫(天下,龍虎門)之外的香港漫畫有多少留意?
有冇睇例如 利志達 小克 Stella So 文地貓 咳神 等人的作品?
對他們 ...
比較多機會睇到咳神, 因為朋友鍾意Share佢d政治漫畫

另外由於小弟做動畫(以前), 會比較留意 癲噹
Ut Ameris, Amabilis Esto

我都係睇Cuson的多
超武鬥組 Ultra Fighting Constituencies

http://ultrafighting.blogspot.com/
http://www.facebook.com/ultrafighting

寓政於拳!無形暴力,化為有型武鬥!

咳神有睇,好有趣,想睇佢畫長一點的漫畫,仲等緊…
癲噹....冇睇...可能我始終覺得太叮噹,其實癲噹講咩架呢?

很喜歡你的新圖啊,顏色和造型都很奪目,特別喜歡運用水彩的質感……還是說不適用水彩筆刷塗的?

你地中意就好喇~大力畫le隻!!!

引用:
原帖由 卓翹LOOOOS 於 2013-2-6 11:56 PM 發表
咳神有睇,好有趣,想睇佢畫長一點的漫畫,仲等緊…

癲噹....冇睇...可能我始終覺得太叮噹,其實癲噹講咩架呢?
我都覺得太叮噹,佢其實有動畫,漫畫(但冇追, 因為唔買雜誌)。癲噹基本就係叮噹既相反,癲噹整D道具整到戴熊一鑊泡。

E+ 個個都玩「二次創作」...係我LE 個固鬼執的先唔玩..

二次創作都唔算係自己野, 所以我都係鍾意貓室以前D動畫多D
二次創作又好, 時事都好, 風土人情都好, 最重要都係要有共鳴, 令觀眾有興趣睇啫.

因為我也有玩二創,所以我多少也替二創說點好話吧!XD
其實我覺得二創也只是創作的一種模式,
只要把自己的意念表達出來,不管原創二創也沒問題啊!
(二創也可以是"自己嘢",不過就看就表現出來的自我夠不夠強了XD)
二創的好處是因為角色及背景都己被人認識,借來說話就更方便啊!

另外為免亂版,有關原創二創的話題己在同人動漫廣場開了新帖:
http://www.cg-planet.com/viewthr ... &extra=page%3D1
歡迎在那邊延續討論!!
部落格就這樣子過了10週年:
Lemon-Po@Windmills

引用:
原帖由 vec 於 2013-2-19 10:40 AM 發表
二次創作都唔算係自己野, 所以我都係鍾意貓室以前D動畫多D
二次創作又好, 時事都好, 風土人情都好, 最重要都係要有共鳴, 令觀眾有興趣睇啫.
啊...其實我只係要求自己盡量原創o即~(其實又未必做得到~)
雖知道本質上要完全原創係冇咩可能

引用:
原帖由 卓翹LOOOOS 於 2013-2-22 10:25 PM 發表

啊...其實我只係要求自己盡量原創o即~(其實又未必做得到~)
雖知道本質上要完全原創係冇咩可能
完全原創到連現實既事物都唔用, 當然係冇乜可能
小弟眼中既原創其實都只係唔用版權物或者其他人創作既人物/世界(除左一啲惡搞或者挖苦)

原創二創各有長短,看自己到時心情如何再決定畫哪種好了XDDD
loooos2月3日那幅CG氣氛非常好,冷冷的配色帶來與眾不同的趣味啊!!

今次同之前d圖好唔同,突登加番d氣氛,之前好多圖專登唔加...好想做某種虛構寫實感出黎,但好明顯大家都唔中意果種"沒戲劇感"的東西

其實用得好的氣氛/特效真的可以一下子提昇作品的水準,
不過也不是萬靈藥劑,亂加一通或加過火也不是好事,
正如也有漫畫特意不用氣氛及速度線,光只有實景或黑白背景...
不加氣氛或特效之下,要表現出畫面的意境,筆下的工夫就更不能省了...
(話說這幾年自己的CG多了用特效/光效,其實真的是沒空+躲懶...汗)

>>po
你仲話你懶,印A5 圖你畫A3 SIZE 再去縮喎....

正題
有新圖~畫了個掛了些「海帶」上個頭上的角色出來~哈哈哈哈哈~

雖然係有d幼稚,之但係 貼終於有70000 hits了,高興了一陣。
(比我高興一陣啦~其實我知我用3年時間都只係值咁多hits架乍~ )

miss 左80000 hit....
是但啦~有新圖~

"劍是用來保護愛人,而不是用來打怪獸的..."
等等, 位仁兄身邊有3個既....

愛親人都是用愛嘛~~